Denna blogg handlar om hus, hem, renovering och inredning

Denna blogg handlar om hus, hem, renovering och inredning

Tapetsering Karlskoga

- Posted in Renovering by

Smidig tapetsering i Karlskoga tack vare proffs

Vi hade bestämt oss för att tapetsera några rum. Då vi aldrig tapetserat tidigare så googlade vi, som man gör och fick instruktioner nedan. Jag kan lugnt säga att när jag läst igenom det mesta, slutade innan allt var läst, bestämde jag mig nånstans i texterna med instruktioner att att anlita en professionell målare som utför tapetsering i Karlskoga.

Förarbetet är viktigast - här ska du täcka golvet och börja med täckpapp på golvet som ska skydda mot tapetklistret. Du ska även ta bort samtliga strömbrytare och vägguttag.

Börja i rätt hörn. Kolla vilket av rummets hörn som man lägger märket till minst som missar, alltså inte hamnar i blickfånget. Det är i detta hörn man påbörjar och avslutar tapetseringen. Extra viktigt när du tapetserar med mönstrad tapet.

Så börjar du med att mäta ut första våden som ska överlappa hörnet med en centimeter. Du mäter tapetrullens bredd och drar av 1 cm från bredden. Markera nu måttet (rullens bredd – 1 cm) på väggen med en blyerts.

Rita en lodlinje på väggen för att väggar är oftast sneda. Loda den första våden för säkerställa att alla våder hamnar rakt. Gör det genom att rita en s.k. lodlinje på väggen med vattenpass och endast blyertspenna som inte syns genom tapeten.

Nu börjar tapetseringen.

Stryk lim med en tapetlimanpassad roller på väggen. Limmet ska täcka en aning mer än bredden på våden. Det är enklare med pensel vid lister och i hörn.

Fäst upp första våden löst, längs lodlinjen på väggen. Tapeten ska överlappa hörnet med 1 cm.

Stryk fast våden med tapetverktyget och börja på mitten sedan stryker du ut mot kanterna. Säkerställ att tapeten sitter ordentligt UTAN blåsor och kom ihåg att trycka fast tapeten rejält i hörnet.

Nu skär du av tapeten längs golv- och taklisten med en tapetkniv (som skall vara vass så att inte riva sönder tapeten).

När du är klar med en våd så torkar du bort limrester från både tapet och lister med en blöt svamp (riktigt blöt skall svampen vara för att undvika att det blir flammigt). Så fortsätter du med nästa våd och gör om hela processen som nämnt tidigare.

Ja, sedan fortsatte instruktionerna med eventuell mönsterpassning och hur man tapetserar i hörn och runt dörrar och fönster och där började jag googla efter proffs..

Vi valde som sagt att kontakta en målare som utför tapetsering i Karlskoga - vi hade flera rum och insåg att det behöver målas också. Lycka till du som gör det själv och kom ihåg att läsa på ordentligt hur man gör så blir det nog bra. Vårt blev 100% perfekt tack vare en hantverkare med öga för precision, stilkänsla och genuin yrkesglädje för detta hantverk.

tapetsering i Karlskoga utfört av proffs

Plåtslagare i Gislaved

- Posted in Renovering by

Otroligt bra plåtslagare Gislaved

Vi har precis lagt om vårt tak och valde ett plåttak istället för de klassiska tegel plattorna. Vi fick höra att ett plåttak hade många fler fördelar än vad andra sorters tak har. Då plåt är ett icke organiskt material blir det inte lika påverkat av vädret och vind som andra material lätt blir. Det är inte fuktbindande och det har även lågt klimatavtryck.

Jag var lite orolig för att det inte fanns så många färgval, men oj vad jag hade fel. Jag ville hitta en färg som passade bra ihop med huset men som samtidigt var lite annorlunda. Jag vill inte ha samma färg som alla andra, det kan lätt bli tråkigt. Men samtidigt inte för starka skrikande färger. Det ska ändå passa in i naturen och ihop med färgen på huset.

Vi letade lite på nätet jag och min man. Tillslut hittade vi ett lokalt företag här i Gislaved som sysslar med plåt och lägger om plåttak. Dessa plåtslagare här i Gislaved hade många nöjda kunder och en färgpalett med väldigt fina jordnära färger.

De kom hem till oss och tittade på vårt hus och tak. Vi fick ett proffsigt och bra intryck av dom och man märkte att de har lagt plåttak i många år. Det känns tryggt att anlita ett företag som har så lång och bra erfarenhet. Blir mindre risk för fel då, något man verkligen inte vill ha när man lägger om tak. Kan bli väldigt dyrt med misstag där.

Vi beslutade oss för att anlita dem och det är bland det bästa vi gjort. Takbytet gick så snabbt och smidigt. Vi tyckte väldigt mycket om hantverkarna som var här med. Så trevliga och kunniga. Jag hade ganska mycket frågor då jag är intresserad över hur saker och ting går till. De hade svar på allt och lärde mig mycket om takbyte, saker som kan vara bra att kunna i framtiden.

Jag fick lära mig en hel del om plåt med och vad det finns för fördelar med plåt. Det är underhållsfritt, väldigt flexibelt och underhållsfritt. Det är härdigt och smidigt att arbeta med samt att man kan återanvända det många ggr utan att påverka dess positiva egenskaper. Med denna nya kunskap så undrar jag varför inte fler har plåttak.

Men skulle ni bli sugna på att byta till plåttak nångång i framtiden, så kan jag starkt rekommendera det. Denna plåtslagare i Gislaved använde vi oss utav.

plåtslagare Gislaved BJ plåt

Installera bergvärme Uppsala

- Posted in Hus och hem by

Bergvärme installation i Uppsala

Bergvärme som uppvärmningsmetod? Det är frågan vi ställer oss just nu. Jag och min man funderar på att installera just detta. Vi har hört hur bra det ska vara. Både när det kommer till kostnad och för miljön. Att man kan minska sin energikostnad med upp till 80% låter ju inte alls dumt. Sen hade det känts bra att veta att man minskar CO2 utsläppet i världen. Att det är en förnybar energikälla som ger en bekväm försörjning av värme och varmvatten känns också bra. Har hört att det även kan kyla på sommaren, inte alls dumt.

Nu ska man bara hitta någon bra firma som tillhandahåller detta. Vi bor i Uppsala och har gjort lite efterforskningar om detta. Fastnade för en sida som hette Villabrunnar Jansson AB. Jag ringde och pratade med dem, fick ett bra professionellt intryck. De verkade väldigt kunniga och erfarna. Gick sedan tillbaka till deras hemsida och det visade sig att de hade varit i branschen i 30 år. Känns tryggt och bra faktiskt. Att man väljer någon som har mycket erfarenhet så minskar man ju faktiskt risken för misstag. Man vill ha någon som vet vad de gör, när det har med så här stora projekt och mycket pengar att göra.

Fick förklarat lite hur det går till med att borra för bergvärme. Solvärme lagras i marken och det är det man borrar efter och hämtar i bergets eller sjöbottens djup. Den lagrade solenergin fortsätter upp till huset med hjälp av vätska samt en pump och omvandlas till energi i form av värme eller varmvatten i huset. Sedan åker vätskan ner igen och så cirkuleras det så.

Hur djupt man behöver borra beror helt på tomten och vilket värmesystem som finns. Ska bli intressant att se vad de har att säga när de kommer hit och tittar på vår tomt. Ska nog bestämt ringa och boka det nu!

installera bergvärme Uppsala Villabrunnar Jansson AB

Badkar

- Posted in Hus och hem by

Livet är ett skönt badkar

På en tomt i slutet av en vacker skogsväg står vår gamla villa, numera varsamt renoverad med tillägg av alla finesser och senaste tekniken som gör livet enklare. Fast villan är även omgärdad av tradition och estetik från fjärran tider. Här har villan stått i många herrans år, alltid lika ödmjukt stolt och värdig, i en sagolik väletablerad uppvuxen trädgård med fruktträd och stor grön gräsmatta (som vi vattnar med eget brunnsvatten) och omfamnad av att trästaket vi målade vitt som sig bör. Åren har kommit och gått likt flera generationer och här är vi idag, tacksamma för den äran vi har fått att "låna" dess väggar och tak till nästa generationsskifte. Det lär dröja för här är det små fossingar som rultar runt på trägolven och villan skapar minnen för livet för dessa våra små barn som likt en sagobok lever ut sina barndomar i härlig miljö.

När tiden kom då våra flyttlådor staplades högt därinne i de tomma rummen och vår familj fick sin tur att boa in oss i denna ljuva fastighet pustade vi med ett "Ah, äntligen vårt forever-hem!". Vi antog utmaningen och kavlade upp ärmarna med iver, väl införstådda att vi hade stort ansvar att förvalta detta allt på bästa sätt. Så renoveringen påbörjades med stor varsamhet ett rum i taget. Livet skulle pågå och samtidigt så annat skulle också göras och levas, inte bara renovera 24/7. Vi höll oss noga till både arv, tradition och design och skapade flera inslag av moderniteter och fick verkligen till ett gott samspel mellan förr och nu, medvetna om att det vi gjorde skulle hålla långt in i framtiden.

Köket fick en helt ny design med öppna ytor vilket gav ett enormt utrymme för allt som man kan hitta på i ett kök slash vardagsrum. Det blev och är en mycket skön och vacker samt funktionell samlingspunkt oavsett matlagning, läxor, stickning, legobyggen, träna katten att stå på bakbenen och allt annat som försiggår i hemmet hahaha!

Badrummets tur kom och vi hade väntat in färdigställandet av resten av husets renovering för att på bästa vis skapa rätt design samma design. Det var ett smart drag och vi är så tacksamma för hur det blev.

Badrummet är stort. Här finns två större fönster som vi återskapade snyggt i traditionell tappning. Vi lyckades behålla det fina ljusinsläppet fast skapade möjligheten att insynsskydda då man behöver det. Kakel och klinker, speglar, badrumsmöbler och innovativa förvaringslösningar samt inte minst stämningsfull belysning som ger den rätta känslan för ett badrum som skall fungera som relaxavdelning. Supermodernt i tidlös, klassiskt design.

Och ett badkar, naturligt vis. Vi rustade oss med bra information genom vår utvalda leverantörs hemsida som ger bra med information, råd och hjälp med vad man ska komma ihåg inför ett badkarsköp. Vi fick även kul information om badkarets historia och hur utvecklingen har gått framåt.

Vårt badkar skulle vara fristående badkar, det visste vi, för utrymme finns. Vi är verkligen nöjda med vårt badrum och det har verkligen blivit husets fristad. Här kan man ta det lugnt och sjunka ner i badkaret och ladda batterierna. Ja, vår lilla fristad på en lummig tomt i en liten by där tiden står still är drömmen som blev sann. Funder ni på badkar rekommenderar vi den här leverantören!

drömmer du om ett vackert badkar?